BalanPillai SUOMI NOUSUUN! OLEN MYÖS SUOMELLE TÖISSÄ!

Löytyykö Stubbille haastajaa?

Löytyykö Stubbille haastajaa?

Alexander Stubbin kipparoinnin aikana Suomen kansallisen kokoomuksen kannatus on vähentynyt huolestuttavan paljon. Ja puolueen alamäki jatkuu puheenjohtajan pyristelystä huolimatta – tai ehkä juuri sen takia. Kannatuslukujen pienenemistä ei voi laittaa hallituksessa olemisen piikkiin, ei ainakaan kokonaan. Ensi kesän puoluekokouksessa tehdään valinta, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset. Stubbin uutta pestiä pidetään miltei varmana, mutta kannattaako kokoomuksen enää ottaa sitä riskiä? Puheenjohtaja on menettänyt kasvonsa jo niin monta kertaa, ettei uuteen kauteen voi suhtautua kovinkaan luottavaisesti.  Tässä asiassa kokoomus voisi ottaa mallia keskustapuolueesta. Mari Kiviniemen vaihtaminen Juha Sipilään palautti keskustasta karanneet kannattajat takaisin miltei korkojen kera. Nyt on kokoomuksen aika toimia vastaavalla tavalla ja valita puolueelle uusi keulakuva. Lähivuosina on tulossa monet vaalit, joissa kannatuslukujen alamäki ei saa enää jatkua.  

Stubb on aiheuttanut hämmennystä aivan puheenjohtajakautensa alkumetreiltä saakka. Ensin lööppeihin tulivat suosion kukkuloilla otetut selfiet ja somettamiset, sitten pukeutumisohjeiden jakamiset punaisine housuineen ja mahtipontiset, suorastaan ylimieliset galluppien vähättelyt. Puolueväkikin vallan riehaantui ja erilaisia puheenjohtajan siunaamia lausuntoja kimpoili julkisuuteen sieltä sun täältä. Eduskuntavaalien jälkeen puheenjohtajan tyyli muuttui nöyremmäksi ja jonkin aikaa ylilyönneiltä vältyttiin. Mutta sitten lööpit kirkuivat jälleen, nyt Stubbia syytettiin valehtelusta.  Episodi ei saanut puheenjohtajaa pelkästään taas nöyrtymään, vaan suorastan nöyristelemään median, eduskunnan ja koko Suomen kansan edessä. Lukemattomat anteeksipyynnöt alkoivat jo huvittaa kuulijoita, varsinkin kun ne vaikuttivat pelkiltä pakon sanelemilta sanoilta, ilman todellista tarkoitusta. Nämä kaikki negatiiviset esiintulot nakertavat koko puolueen kannatusta ja Jyrki Kataisen saavuttama äänestäjien luottamus on huvennut melko vähiin, valitettavasti.

Puheenjohtaja Stubbilla on puolueen johtamistavassa ollut samoja piirteitä kuin Mari Kiviniemellä aikoinaan. Molemmat pyrkivät nimittäin valloittamaan pääkaupunkiseudun suuret asutuskeskukset. Ja molemmat ovat ikään kuin unohtaneet maaseudun haja-asutusalueilla ja pienillä paikkakunnilla asuvat ihmiset. Mutta sieltäkin tulee todella tärkeitä ääniä, jos heidät huomioidaan ja jos puolueen johto on sanojensa mittainen. Kiviniemen jälkeen Sipilän rauhallinen olemus ja jalat maassa oleva perinteitä kunnioittava ote sai luottamuksen palaamaan ja keskustalla menee nyt melko hyvin, pääministeripuolueena olemisesta huolimatta. Saman ilmiön soisi tapahtuvan myös kokoomukselle. Uusi ja vähän maltillisemmalla kaupunkilaistamisinnolla varustettu naama voisi saada ihmeitä aikaan.

Alexander Stubb on erinomainen henkilö edustamaan Suomea Euroopassa ja myös Euroopan ulkopuolella. Hänellä on erittäin paljon ulkopoliittista osaamista, mutta Suomen sisäpolitiikan hoitamisen kanssa on niin ja näin. Pohjimmiltaan se johtuu siitä, ettei hän oikein tunne tavallista suomalaista elämänmenoa. Hänen tapansa esittää asioita on kovin kliinistä, siitä puuttuu tietynlainen kansanomaisuus, joka taas oli yksi Kataisen vahvuuksista. Sen vuoksi kokoomus on nyt luisumassa yhä enemmän suurkaupungeissa hyvin toimeentulevien ihmisten puolueeksi. Tämäkin lienee yksi syy kannatuksen vähenemiseen. Maaseudun pikku kaupunkien ja kylien asukkaat voivat kokea keskustapuolueen läheisemmäksi ja antavat äänensä sille, tai jättävät kokonaan äänestämättä. Jo tämänkin vuoksi kokoomuksen puheenjohtajan vaihtaminen olisi tarpeen.   

Ennen puoluejohtajan valintaa on valittava myös kokoomuksen puoluesihteeri. Oli Minna Arven todellinen syy lähteä kesken kauden sitten mikä tahansa, uudelta puoluesihteeriltä vaaditaan ainakin paksua nahkaa ja stressinsietokykyä. Stubb ehti jo julistaa, että valituksi tulevan puoluesihteerin tärkein tehtävä on uudistaa puoluetta ja kulkea kentällä. Sama vaatimus kohdistui toki jo nyt eronneeseen Minna Arveen. Uudistamisaikeiden toteuttaminen oli puheenjohtajan aiheuttaman mediamylläkän keskellä varmasti melko turhauttavaa. Mahtoiko Arve loppujen lopuksi väsyä puolustelemaan kenttäväelle puoluejohtajan edesottamuksia ja katsoi parhaaksi luopua hommasta. Mene ja tiedä.

Stubbilla on ollut koko ajan erittäin vahva into uudistaa kokoomuspuoluetta ja se onkin näkynyt mm. ministerivalinnoissa. Onhan se toki ihan hieno juttu, että nuoria ja varsinkin nuoria naisia autetaan etenemään poliittisella uralla, mutta läpi paistava kokemattomuus voi kostautua myöhemmin. Onko Stubb tullut ajatelleeksi, miten hyvin kyseiset henkilöt kestävät paineita? Politiikan tekeminen on raakaa työtä, jossa jo pelkkä elämänkokemuskin antaa eväitä suhteuttaa päätettävät asiat monimuotoisen elämänmenomme eri sektoreille. Elämänkokemuksen myötä esiintymiseen tulee varmuutta ja ennen kaikkea elämänkokemus auttaa kestämään kritiikkiä ja sietämään mediamylläkkää.

Kokoomuspuolueessa, kuten kaikissa muissakin puolueissa, on paljon uudistamista tarvitsevaa tekemistä, pelkkä nuorennusleikkaus ei riitä. Helsinkikeskeisyys on yksi uudistusta kaipaava piirre. Miksi puoluesihteeri valitaan yleensä puheenjohtajan lähipiiristä, siis useimmiten ruuhkasuomesta? Voisiko puoluesihteerin pestiä kierrättää niin, että hänet valittaisiin demokraattisesti maakunnittain aina puheenjohtajan vaalin yhteydessä eli hänen toimikautensa olisi saman mittainen kuin puheenjohtajan? Maakuntien tasapuolinen huomioiminen puoluesihteerin valinnoissa voisi tuoda lisää kannattajia haja-asutusalueilta. Vaikka ihmiset pakkautuvatkin pääkaupunkiseudulle, heitä jää myös susirajan taakse. Ja myös heidän olisi saatava äänensä kuuluville eli heidät tulisi aktivoida vaaliuurnille.  Onkohan Stubb mahtanut ajatella tämän tyyppisiä uudistuksia?

Kuka rohkenisi lähteä Stubbin haastajaksi? Kokoomuksen on nyt käännettävä jokainen kivi ja etsittävä mahdollisia ehdokkaita kaikista maakunnista, ei vain ruuhkasuomesta.  Oli hän sitten mies tai nainen, nuori, vanha tai siltä väliltä, niin edessä on vaativa pesti arvoistaan kiinni pitävän konservatiivipuolueen luotsina. Hänen on voitettava kaikenikäisten äänestäjien luottamus niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Hän ei saa olla vain nuorison idoli, vaan hänen on oltava kaikkien kansalaisten helposti lähestyttävä, työtä pelkäämätön tavallinen ihminen.  Kyllä sellaisia kokoomuslaisia on, heidän on vain otettava haaste vastaan. Sitä toivomme kaikki.

Balan Pillai

professori

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Stubbin valinta puheenjohtajaksi oli suuri virhe.

Jorma Jaakkola
Kokoomus, Kokemäki

Käyttäjän BalanPillai kuva
Balan Pillai

Olen samaa mieltä Jorma! Kiitos että otit kantaa!

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos kiittämisestä!

Olisiko käynyt näin:

Jannen putoaminen ensimmäisellä kierroksella oli sellainen yllätys, johon hänen kannattajansa eivät - itsestään selvänä valintana - olleet edes varautuneet.
Siis kakkosvaihtoehto puheenjohtajaksi oli jäänyt miettimättä.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Jos kokoomus palaisi vihdoin takaisin juurilleen niin sillä olisi valtavan suuri merkitys Suomen poliittiselle tervehtymiselle. Stubbin johdolla sitä ei tule tapahtumaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kokoomuksen olisi todellakin palattava juurilleen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubb tekee vakuuttavaa työtä avoimen, kansainvälisen ja suvaitsevaisen Suomen puolesta. Tämän sanon Piraattipuolueen äänestäjänä. Vaikka ahdasmielinen nationalismi on viime vuosina nostanut koko Euroopassa päätään, Stubbin Kokoomus on jotakuinkin säilyttänyt kannatuksensa.

Stubb on panostanut nuoriin, mikä ei luonnollisesti ole vanhojen YYA-partojen mieleen. Stubbin kannattajissa on paljon nuoria, mikä tarkoittaa, että hänen poliittinen tulevaisuutensa on joka tapauksessa turvattu. Jos maaseudun eläkeläiset todella haastavat Stubbin ensi kesän puoluekokouksessa, nähdään varmasti ilmaa puhdistava keskustelu puolueen linjasta.

Käyttäjän AlexKransman kuva
Alex Kransman

Aivan oikein. Jonkinlainen paluu tiukkaan konservatismiin olisi varmasti joidenkin mieleen, mutta tarkoittaisi käytännössä puolueen tulevaisuuden kehityksen tuhoamista. Suomi ei tarvitse enää perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja, sellaiset löytyy jo eikä heidän vastenmielistä politiikkaa tarvitse ajaa yhtään enempää.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

Kansallinen Kokoomus. Puolue, jossa "kansallisuus" on työntänyt ruiskukkaa jo vuosia. Kansallisen edun federalistinen kokoomus on uhrannut surutta EU:n alttarille. Ei tässä enää pelkkä puheenjohtajan vaihtaminen auta. Puolueen koko ohjelma pitäisi käydä läpi täikammalla.

Nykyinen kokoomus on kuin SDP ilman Forssan kokousta. Suomi ei enää tarvitse yhtään uutta vihreää tai punaista puoluetta. Sellaisetkin löytyvät jo. Ja jos konservatiivipuolue ei saa olla konservatiivinen, niin mitä käyttöä on koko puolueella?

Itse ikävöin vanhaa Kokoomusta, sitä kypäräpäisen papin porukkaa, jolle isänmaa oli muutakin kuin pahainen pala Eurooppaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #12

Vanha Kokoomus jökötti tiukasti Leonid Brezhnevin taskussa. Moskovan vaalipiirissä voi olla vielä tänä päivänäkin kiinnostusta vaihtaa Stubb johonkin suomettuneempaan. Venäjä tukee ja rahoittaa "kansallismielisiä" kaikkialla Euroopassa.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #17

Kaikki puolueet jököttivät aikanaan Brezhnevin taskussa. SDP antoi Leonidille jopa sylitansseja.

Euroopan unioni on puolestaan täynnä kansallismielisiä valtioita. Jokainen niistä vetää kotiinpäin minkä kerkeää - paitsi tyhmä Suomi.

Venäjän toive unionin hajoamisesta on yhdentekevä. Jos EU ei ole enää Suomen etu, niin pitääkö unionissa roikkua millä hinnalla hyvänsä vain siksi, että jäsenyydestä on kiusaa Venäjälle?

Venäjäkammoon EU ei muutenkaan ole oikea lääke. Oikea pilleri siihen vaivaan on Nato.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #19

Stubbia pidetään Naton ja ylipäätään läntisen turvallisuusyhteistyön kannattajana. Hänen suhteensa läntisiin päättäjiin ovat monin verroin paremmat kuin muilla Suomen poliitikoilla. Hän on eurooppalaisessakin mittakaavassa mies, jonka Venäjä saattaisi haluta kammeta sivuun.

Stubbin vastaisen julkisuuskampanjan potkaisi liikkeelle MTV:n tähtitoimittaja Timo Haapala. Jan Vapaavuoresta puhutaan paljon, mutta en usko hänen olevan kampanjan todellinen sylttytehdas.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/politi...

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Stubbin imago on valitettavasti jo niin paljon kärsinyt, että uusi puheenjohtaja tarvitaan. Vapaavuori olisi yksi hyvä ehdokas, jos on käytettävissä.

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Henkilön sijaan relevantimpaa tuolle puolueelle olisi pohdiskella ja täsmentää linjaansa ja sen kautta puheenjohtajaansa. Kokoomuksen ulottuvuus kun näyttäisi seilaavan viherhumanismin ja thatserismin välillä. Suomi kaipaisi maltillista oikeistolaista populismivapaata puoluetta, joka on aidosti kiinnostunut pienyrittäjien ja koulutuksen mahdollisuuksista. Nythän sellaista ei ole.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Vapaavuoren valitsematta jättäminen oli suuri hölmöily. Varoitin siitä jo etukäteen, mutta silti jostain löytyi reppanoita valitsemaan Stubb hommaan, joka ei ole hänelle paras mahdollinen. Itse asiassa homman munasi jo Katainen, joka vei Stubbin komissaarin homman.

No Jannella on nyt muita hommia, joten vaihtoehtoja on kaksi. Joko Orpo tai sitten rekrytään rkp:stä Haglund.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Oli iso vahinko, ettei Jan Vapaavuorta valittu Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Stubb on positiivinen persoona, mutta puheenjohtajana ei vaan ole se, jota puolue haastavina aikoina kaipaisi.

Veikkaan, että Antti Häkkäsestä Kokoomuksella on kasvamassa korkean tason poliitikko ajan mittaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän BalanPillai kuva
Balan Pillai

Alex miehenä on hyvä mutta hän ei tarpeeksi paneutunut tai tunne suomen poliittisen ilmapiirinsä. Hän pääsi lian nopeasti ja helpolla poliittiseen ytimeen. Janne Vapaavuori, Petteri Orpo tai Paula Risikko on omaleimaisia poliitikkoja ja hyviä. Patterilla on hyvä tausta nuorisopolitiikassa ja hoitanut hommansa hyvin nyt uutena ministerinäkin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #11/BP: ".. hän ei tarpeeksi paneutunut tai tunne.."

Vanha sanonta kuuluu: 'on taito salata taidokkuus.' Stubbin ulkoiset viestit ovat vakuuttavia ja lähes aina osuneet harhaan. Ne eivät kerta kaikkiaan istu suomalaiseen ajatteluun, oli ne sitten miten nuorekkaita tahansa.

Viimeisin oli tuo nyrkkien kolistelu kameroiden edessä. Jos arvata saa, niin sanoisin, että se oli lähtöisin Stubbin aivoituksista. Näytti siltä, että ammattiliittoja haluttiin nöyryyttää: 'hävisittepä, häh - häh - hää. Katsokaa, miten kovia jätkiä me olemme.' Keisarilla ei nyt taaskaan ole vaatteita, todellisuudessa hallitus antoi periksi kaikessa, missä vain oli jotain periksi annettavaa. Tuo nyrkkien kolistelu tulee vielä kansalle kalliiksi - veikkaisin.

Käyttäjän sirpaaskoseljavaara kuva
Sirpa Asko-Seljavaara

En ole samaa mieltä Balanin kanssa, että puheenjohtaja voisi olla näin syyllinen puolueen kannatuksen laskuun. Kyllä siihen on monia muita syyllisiä. Unohdimme kuntatyöntekijät (opettajat, hoitajat), poliisit siirtyivät persuihin, yliopistoväki vihreisiin. Olemme tavoitelleet omaa etua. Nyt pitää nöyrästi huomoida koko kansa. Puheenjohtaja ei ole syyllinen.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Puheenjohtajan vaihtaminen on kuitenkin nopein ja tehokkain yksittäinen toimenpide, jolla puolueen linjaa ja imagoa saadaan korjattua. Toki tarvitaan varmasti myös linjan tarkastamista laajemmalla joukolla.

Kuten Tomi Salonen kirjoitti, Suomi tosiaan tarvitsee yhden suuren, maltillisen oikeistolaisen populismivapaan puolueen.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Sirpa,

kyllä nykyinen heikko kannatus johtuu Alexista.

Mutta on muitakin syitä nykytilanteeseen. Kokoomus on kauan ollut poissa juuriltaan.

Holkerin ja Ahon hallitusten tiedotuspäällikkönä ollut Kauko Holopainen (sd) kertoo sinipunan esileikeistä, jotka alkoivat syksyllä 1985. Salaa kokoontuivat...

Kalevi Sorsa oli Holopaisen mukaan luoksutellut hallitusovia Kokoomukselle. Kokoomuksen oli vain tunnustettava olevansa urbaani keskustalainen puolue.

Puheenjohtaja Ilkka Suomista yritettiin puheenjohtajavalinnassa syrjäyttää Pertti Salolaisella.

Tuskin puheenjohtaja Ilkka Suominen ja puoluesihteeri Jussi Isotalo olivat tietoisia salaisista esileikeistä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"En ole samaa mieltä Balanin kanssa, että puheenjohtaja voisi olla näin syyllinen puolueen kannatuksen laskuun.

Minä olen. Sori vaan, mutta nyt otan selfien hymyillen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"En ole samaa mieltä Balanin kanssa, että puheenjohtaja voisi olla näin syyllinen puolueen kannatuksen laskuun."

Minä olen ja otan nyt selfien hymyillen ikenet näkyvissä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kun vertaa esim. Orpon ja Stubbin keskustelu- ja esiintymistyyliä, niin jälkimäisestä syntyy vaikutelma helppoheikkimäisestä myyntitykistä.

Käyttäjän penttiwesterholm kuva
Pentti Westerholm

Pillain tietää hyvin kokeneena projktihenkilönä,että keskeneräistä työtä ei kannata arvostella.Katsotaan sitten hallituskauden loputtua mitä on saatu aikaiseksi.
Politiikka on kyllä siitä harhainen,että kannatus keskittyy enempi henkilön persoonanan ja ulkoiseen olemukseen kuin siihen mitä hän saa tehdyksi.

Käyttäjän marjotossavainen kuva
Marjo Pakka

Hyvä kirjoittaja ja puoluetoveri,

Oman puolueen puheenjohtajan moittiminen näin populistisesti ei vie Kokoomuksen asiaa eteenpäin. Pitkän linjan järjestöaktiivina muistuttaisin siitä, että puolueen menestys maakunnissa syntyy arjen kenttätyöstä ja luottamuksella hoidetulla kuntapolitiikalla. Alex on toivottanut kaikki jäsenet tervetulleeksi puolueen uudistustyöhön. Siihen tarjoukseen on hyvä tarttua, ken uudistamista kaipaa. Meillä on useita, lahjakkaita ja kokeneita poliitikkoja. Se on puolueemme vahvuus ja etu. Alexin linja puolueen uudistamiseksi on johdonmukainen ja avoin. Sen sijaan, että puolueen jäsenenä lankeamme helppoon ja lähdemme median mustamaalauskampanjaa tukemaan, kannustan kaikkia keskittymään perustyöhön ja yhteisten asioiden etsimiseen ja vahvistamiseen. Niitä on Kokoomuksella enemmän kuin erottavia linjaerimielisyyksiä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

On jotenkin surkuhupaisaa, että Stubbia ylipäätään joutuu noilla näytöillä haastamaan. Stubbin pitäisi itse osata laskea yhteen 1+1 ja lähteä johtopaikalta omalla päätöksellään. Jos Stubb ei osaa laskea, kykypuolueesta luulisi löytyvän ainakin yksi henkilö, joka laskisi Stubbin ansiot Stubbin puolesta ja antaisi lähtökäskyn.

Kokoomus rypee samassa surkeassa saamattomuudessa kuin muutkin puolueet. Nuoria ja rohkeita vastuunkantajia ei ole ja vanhoja puoluejyriä ei taida paljon kiinnostaa. Näyttääkää minulle kaveri, joka räväyttää median edessä, että hei Stubb, sun aika on ohi ja alapa vetää hyvän sään aikana. Sen jälkeen minä näytän teille kokoomuksen uuden johtajan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"minä näytän teille kokoomuksen uuden johtajan"

No kukapas muukaan...

Käyttäjän BalanPillai kuva
Balan Pillai

Kàydyn keskustelun pohjalla jatkan kirjoittamisesta ko. aiheesta kuten Stubb vs. Orpo Kokoomuspuolueen johdosta!

Toimituksen poiminnat